Spring til indhold

Havtornens Rige: Skallerup/Sønderlev Vennebjerg Lønstrup

Aktivt samfund. Rigt foreningsliv. Friskole- børnehave og vuggestue. Unik natur. Spændende kulturarv. Alsidigt erhvervsliv med mange kunsthåndværkere

Besættelse og befrielse i stearinlysets skær Friskolen Skallerup 4. maj 2015 kl. 19.00

Wordle 04.05

Kan du huske besættelsestiden? Eller kender du en, som har oplevet tyskernes besættelse af Danmark fra 1940 til 1945?
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

N.C. Arildsen,s erindring fra drengeårene i Vennebjerg:
Befrielsen
Jeg husker tydeligere 4. maj om aftenen da det fra BBC lød at tyskerne i Holland, Nordvesttyskland og Danmark havde kapituleret, og der skulle blive fred næste morgen.
Straks efter nyheden satte mor sig på tørvekassen i køkkenet og græd, og det var noget mærkeligt noget for en ti års dreng at se på, jeg kunne ikke fatte, hvorfor mor satte sig og græd, – når nu krigen var forbi.
Mor måtte have haft en vis fornemmelse for min situation, så jeg fik besked på at løbe ind til Niels og Stine, det var… vores nærmeste naboer, for at fortælle dem, at krigen var slut.
Den 5. maj om morgenen var alle elever fra skolen på Klangshøj, hvor lærer Kristensen hejste Dannebrog. Mange fra omliggende gårde mødte op og snag med på morgensangen, og var derved med til denne spontan markering af at Danmark nu igen var frit.
Lige som der under besættelsen blev holdt alsangsstævner rundt i sognene, blev der i månederne efter befrielsen afholdt frihedsmøder.
I Vennebjerg blev alsangsstævnerne afholdt på pladsen ved Klanghøj, det samme skulle være tilfældet med frihedsmødet, men det blev på grund af regn flyttet indenfor i kirken
Et af de faste punkter var afsyngelse af frihedssangen og en tale gerne lokal deltager fra modstandsbevægelsen og ud over salmer og danske sange, sang man overalt Svend Møller Kristensens frihedssang “En Vinter lang og mørk og hård”. “

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Kom og del dine og andres fortællinger med os, når Bjarne Simonsen, Skallerup fortæller sine erindringer fra den tid.

Kaffe/the og kage kr. 25

Venlig hilsen

Lokalhistorisk Forening for Lønstrup og Omegn

Skallerup, Vennebjerg, Rubjerg og Mårup sogne

Del på facebook
Del på Facebook

InfoLand nyheder

    Kommunal

  • Der er ingen indlæg

FACEBOOK